Gratis universiteit! (Nu ja, bijna dan)

Door Gerco op zaterdag 1 september 2012 00:26 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 7.389

Ik zal wel de laatste persoon op aarde zijn die er vanaf weet, maar voor het geval dat niet zo is, hier gaat 'ie:

Ik heb laatst in mijn oneindige zoektocht naar kennis Coursera gevonden. Dit is een website die online universitaire vakken aanbiedt, die dan ook gedoceerd worden door docenten aan universiteiten als Stanford, Princeton en noem maar op (niet MIT, die hebben weer hun eigen platform).

De vakken die ze aanbieden zijn voor een groot gedeelte IT gerelateerd, maar zeker niet alles. Veel vakken (maar niet alle) bieden een certificaat aan wanneer je slaagt voor de huiswerkopdrachten en het examen. Dat kan betekenen dat je bijvoorbeeld minimaal 70% moet scoren voor je een certificaat krijgt.

Ik ben momenteel Cryptography aan het volgen die een paar dagen geleden gestart is. Als je er snel bij bent kun je nog makkelijk mee met de rest van de klas, het eerste huiswerk moet op 17 september ingeleverd zijn. Dit vak gaat grotendeels over symmetric ciphers, het opvolgende vak (Cryptography II, begint in Januari 2013) gaat dieper in op de materie en behandeld ook asymmetric ciphers in meer detail.

Mijn indrukken van de eerste week zijn positief. De stof is niet eenvoudig, maar goed te begrijpen en de opdrachten zijn uitdagend en interessant (de eerste programming assignment is het kraken van een OTP cipher).

Ik kan het van harte aanraden,
Veel leerplezier!

Volgende: Anonymous user counting through DNS 10-'14 Anonymous user counting through DNS
Volgende: Van iCloud bug naar nieuwe iPhone 08-'12 Van iCloud bug naar nieuwe iPhone

Reacties


Door Tweakers user Mythx, zaterdag 1 september 2012 00:44

Als je zonder het huiswerk en het certificaat kan is Khan Academy ook aan te raden. Meer dan 3300 video's over zeer uiteenlopende onderwerpen.

Door Tweakers user Jejking, zaterdag 1 september 2012 02:30

Goeie blog, goeie comment :) Ik ga het zeker nalezen, leren is domweg belangrijk!

Door Tweakers user !GN!T!ON, zaterdag 1 september 2012 03:31

Ook begonnen aan deze class! Bedankt voor de info :) Het is direct al behoorlijk ingewikkeld dus dat word bikkelen voor mij :p

Door Tweakers user fotografie999, zaterdag 1 september 2012 07:04

Ik kende het al een tijdje en ik doe mee aan de cursus Model Thinking. Het introductie filmpje van de docent trok me erg aan.

Door Tweakers user craio, zaterdag 1 september 2012 12:58

Door het blog wat zitten zoeken en ik kwam dit tegen:
http://www.class-central.com/
Daar krijg je een overzicht van de verschillende lessen beschikbaar op de verschillende platforms (coursera,mitx ...)

Hierdoor ingeschreven voor:
EDX/MITX Circuits and elektronics
Coursera Control of Mobile Robots
Coursera Fundamentals of Electrical Engineering

Ik wil m'n elektronica kennis dus weer wat opfrissen.

Door Tweakers user Soggney, zaterdag 1 september 2012 14:36

Een paar maand geleden deze TED tegengekomen.
Dan ben je ineens mee hoe ver Coursera kan doen en komen http://www.ted.com/talks/...rom_online_education.html

Door Tweakers user Gaffel, zaterdag 1 september 2012 15:46

Thnx voor de tips!
Ik volg nu het HBO onderwijs, maar ik ben dus niet echt blij met de aangeboden vakken.
Ik ga nu binnenkort Scala lessen volgen via Coursera :D

Door Tweakers user waXtehnip, zaterdag 1 september 2012 16:26

En mocht je Nederlands fijner vinden: de Open Universiteit heeft een gratis cursus Scala.

http://portal.ou.nl/web/topic-scala/cursus

Door Tweakers user merlijn85, zaterdag 1 september 2012 19:56

Succes met cryptography, ik heb die in de vorige ronde gedaan - en het is inderdaad vrij pittig.

Na het doen van ook een paar andere Coursera cursussen valt overigens wel op dat er tussen de cursussen een enorm verschil zit wat betreft kwaliteit en vooral ook de manier van examineren. Cryptography is wat dat betreft redelijk old-school, met moeilijke vragen en een score systeem dat behoorlijk strict is, en datzelfde heb ik ook gemerkt met bijvoorbeeld Quantum Mechanics.

Daarentegen heb ik ook Machine Learning gevolgt - wat een heel andere aanpak heeft. Ook geen makkelijke materie - maar je kan de examens zo vaak doen als je maar wilt totdat je een (bijna) perfecte score hebt gehaald. Voor mij werkte dat erg goed, omdat ik juist gemotiveerd was om alles echt te snappen en de examens foutloos te maken. Als je een beetje met lineare algebra overweg kan zou ik zeker Machine Learning aanraden.

Door Tweakers user Petervanakelyen, zaterdag 1 september 2012 21:35

Ik zal wel de laatste persoon op aarde zijn die er vanaf weet, maar voor het geval dat niet zo is, hier gaat 'ie
Ik had geen flauw idee dat dit bestond, heel interessant! Cryptography is overigens een course die mij ook interesseert.

Door Tweakers user WernerL, zaterdag 1 september 2012 22:30

Hey cool, ik heb me aangemeld voor functioneel programmeren in Scala. :-) Het begint 18 september.

Door Tweakers user macnerd, zaterdag 1 september 2012 22:55

Hier nog eentje die wel leuk schijnt te zijn (zelf nog niet begonnen): Udacity (www.udacity.com).

Door Tweakers user Gleighton, zondag 2 september 2012 01:54

Ben nu bezig met Machine Learning en ga ook de 18e beginnen met Scala. Tot nu toe ben ik in ieder geval te spreken over de lesen van Machine Learning.

Door Tweakers user Caelorum, zondag 2 september 2012 13:53

Ze zijn in ieder geval van best hoge kwaliteit. Heb ze zelf gebruikt om een andere kant van machine learning te leren dan welke ik tijdens mijn studie heb geleerd.

Reageren is niet meer mogelijk